Rust, reinheid en regelmaat in een samengesteld gezin | Stief & Co
10393
post-template-default,single,single-post,postid-10393,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

3x RRR


Rust, reinheid en regelmaat…

Rust, reinheid en regelmaat zijn de drie belangrijkste pijlers bij het opvoeden van kinderen. De drie R-en zijn nog steeds belangrijk en niet alleen voor onze kinderen. Zowel onze ouders als mijn generatie kreeg dit te horen bij het consultatiebureau. Niet zomaar natuurlijk, het is belangrijk voor ons allemaal.

(tekst gaat verder onder de foto)


In elk gezin proberen we onze ki
nderen rust, reinheid en regelmaat mee te geven. Maar is het ook altijd te realiseren is de vraag? Wat ervaren én doorstaan kinderen die in twee huizen leven, omdat papa en mama gescheiden zijn? Ze hebben te dealen met andere regels in de verschillende huishoudens. Maar ook met andere waarden en normen in een andere omgeving, met misschien ook nog nieuwe gezins- en/of familieleden.

Om de zoveel dagen hun spullen weer inpakken om naar papa of mama te gaan. De rust en stabiliteit is soms ver te zoeken. Waar liggen de spullen, wat missen de kids en waar voelen ze zich echt thuis? Ik hoop natuurlijk bij beide ouders, maar helaas is dit niet altijd zo. Misschien is er bij papa of mama weer een nieuwe partner, waardoor er ook weer veel (te veel) dingen veranderen. Misschien zelfs andere kinderen of nieuwe baby’s, waardoor kinderen nog meer moet delen. Één van de uitspraken van een kind die ik mocht begeleiden, blijft me altijd bij:

Eerst zat ik altijd naast mama aan tafel nu zit haar nieuwe partner ineens op mijn plek”.

Ze vond het verschrikkelijk en durfde het gevoel van afwijzing en plaatsmaken voor, niet te bespreken met haar moeder. Allemaal wijzigingen waar kinderen niet om gevraagd hebben en waardoor de 3 R-en soms ver te zoeken zijn.

Laten we eens vaker door onze knieën zakken en kijken waar onze kinderen zich in begeven.. Welke veranderingen spelen er en waar lopen ze tegenaan. Geef het aandacht en lukt het niet, bespreek het dan met één van onzer stiefcoaches. Ook zij kunnen je op weg helpen om zoveel mogelijk rust te creëren in huis en bij de kinderen.

De 3 R-en blijven nu eenmaal een goede basis voor een rustige jeugd. Dat gun je toch iedereen….

Wees welkom bij mij aan tafel of bij één van mijn collega’s.
Warme groet Margot