Succesvol samengesteld gezin | ontspannen gezinsleven | Stief & Co
13121
post-template-default,single,single-post,postid-13121,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Give yourself a break

Je bent net terug van ruim twee weken Zuid-Frankrijk met je lief en jullie samengesteld gezin. En hoewel het best een fijne vakantie was met niet eens zoveel gedoe (want jullie hebben van vorig jaar geleerd te kiezen voor een plek en bestemming waarvan je zéker wist dat iedereen het hier naar zijn zin zou hebben), ben je toch al weer toe aan een pauze merk je. Gewoon behoefte aan ruimte, iedereen even uit jouw cirkel. Maar het is toch niet oké dat je nu al weer aan rust en ruimte toe bent?!
Nog geen twee weken terug en nu al weer spanning en de bekende irritaties. Herkenbaar? Wij van Stief & Co horen dit de laatste dagen opmerkelijk vaak!

(tekst gaat verder onder de foto)

Hier kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Wij brengen vaak ná vakanties de – ontstane – gezinsdynamieken in kaart en wordt direct zichtbaar welk fundament er ontbreekt en in welke patronen jullie ongemerkt in verstrikt zijn geraakt.

Wanneer je verliefd begint aan het ‘avontuur’ samengesteld gezin én het ook nog eens prima klikt tussen jullie kinderen, lijkt niets een nieuw mooi gezin en -leven in de weg te staan.
En zo was het zeker ook in het begin van jullie samengesteld gezin. Jullie spraken elkaars taal en over de meeste thema’s en onderwerpen kwam snel consensus. Jullie leken echt voor elkaar gemaakt! Maar toch heb je een bekende valkuil direct al te pakken; een soort van wens van organische vanzelfsprekendheid en uit verliefdheid – achteraf – minder kritisch zijn en doorvragen: “stel dat ..”.

Waar zaken in het traditionele gezin of kerngezin – zoals wij dat noemen – als vanzelf groeien en vanzelfsprekend zijn, is dat in het samengestelde gezin een geheel ander verhaal. Niet alleen krijgt het samengesteld gezin minder de kans om te groeien (te rijpen), maar inmiddels is jullie beider rugzak ook gevuld met persoonlijke ervaringen, ontwikkelingen, emoties, allergieën etc.. Dit geldt overigens ook voor jullie kinderen.

Het kan zomaar gebeuren dat vanuit:
– dynamieken
– situaties
– emoties
– stress
– etc.. inzichten ontstaan, waardoor het morele kompas onbedoeld en onbewust is gaan schuiven.
Je nieuwe lief en zijn/haar kinderen kunnen ‘ineens’ (achteraf vaak al eerder gevoeld) vanuit de onderbuik toch echt andere reacties geven dan je zou verwachten. Sluipend. Z
aken die voorheen zó eenvoudig leken en gemakkelijk gingen, stapelen zich – gedreven door de wens het leuk te hebben – op en zorgen meer en meer voor irritaties. Herken je dit?
Graag nemen we jullie huidige situatie samen met jullie onder de loep om verbeteringen aan te brengen die gaan zorgen voor meer rust en harmonie! Van onbedoeld onbekwaam naar bewust bekwaam.

Wij vinden het super belangrijk dat je dit doet vanuit – de allerbelangrijkste tip die we alvast kunnen geven – give yourself a break! 
Blijf niet door racen en gun jezelf op tijd even me-time. Onze ervaring heeft ons geleerd dat ouder en plusouder binnen het samengestelde gezin té vaak té weinig me-time plannen.
Misschien lukt het niet om er even een paar dagen in je eentje op uit te gaan, zoals ik vorige week even deed. Ik verbleef op een super schattige kleine camping in Hekendorp, midden in het Groene Hart. Heerlijke wandelingen in de natuur doen een mens goed! Laat je telefoon thuis of in de auto liggen, en haal diep en rustig adem terwijl je geniet van de geuren en geluiden van de natuur. Oefen dan met echt in het NU zijn en blijven, en dus niet in je gedachtestroom verstrikt blijven raken. Let op je ademhaling en kom steeds terug naar dít moment. Als je je hoofd even rust gunt, keert ook de rust in je lijf terug en kun je met een frisse blik opnieuw kijken naar je thuissituatie.

Na een fijne coach sessie met Mieke en Johan vanochtend, rij ik nu nog even naar mijn eigen favoriete stukje bos.. even zennnnnn.

Met een warme groet
Liselotte de Vries – stiefcoach Gouda, Reeuwijk en Rotterdam