Relatietherapie voor een gelukkig samengesteld gezin | Stief & Co
14343
post-template-default,single,single-post,postid-14343,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-smooth-scroll-enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Gelukkig blijven is werken aan

 
 
 
Patrizia
Relatiecoach – NLP coach – MfN registermediator – MfN familiemediator – stiefcoach STIEFconcept ®
 

Als coach van samengestelde gezinnen stap ik ’s ochtends vol energie mijn kantoor binnen, klaar om mijn cliënten te begeleiden bij hun reis naar een harmonieuzer gezinsleven. Een van mijn meest recente uitdagingen is het begeleiden van Sarah en Tom, ouders in een samengesteld gezin met elk hun eigen kinderen uit eerdere relaties. Sarah en Tom besloten om hulp te zoeken bij een coach die gespecialiseerd is in het begeleiden van samengestelde gezinnen.

Sarah is moeder van twee kinderen uit een vorige relatie en Tom heeft ook kinderen uit een eerdere relatie. Wanneer ze proberen samen te werken om een harmonieus gezinsleven op te bouwen, komen ze vaak obstakels tegen. De communicatie verloopt niet altijd soepel, de emoties lopen hoog op en er zijn spanningen tussen Sarah en de kinderen.

Terwijl ik Sarah en Tom ontmoet, voel ik de spanning en de druk die ze ervaren om een gezonde dynamiek te creëren voor hun samengestelde familie. Ik zie de bezorgdheid in hun ogen en voel de wil om te leren en te groeien als (stief)ouders en partners.

Tijdens onze sessies maak ik gebruik van verschillende NLP-technieken om hen te helpen bij hun uitdagingen. Ik begin met het verkennen van hun communicatiestijlen en het identificeren van mogelijke valkuilen. Ik laat Sarah en Tom zien hoe ze actief kunnen luisteren naar elkaars perspectieven zonder te onderbreken. Dat doe ik door bijvoorbeeld ook het gebruiken van rollenspellen om te oefenen met het stellen van open vragen en het geven van constructieve feedback.

Sarah geeft aan steeds gespannen te zijn als de kinderen van Tom bij hen zijn. Ze vertelt me tijdens een sessie hoe ze steeds nerveuzer wordt naarmate de bezoekdagen dichterbij komen. “Ik weet gewoon niet hoe ik me moet gedragen als de kinderen er zijn,” bekent ze met een zucht. “Ik voel me constant beoordeeld en ben bang dat ik het verkeerd doe.”

Ik luister aandachtig naar haar woorden en voel de diepgewortelde angst die ze ervaart. Met behulp van NLP-technieken nodig ik haar uit om dieper in haar emoties te duiken en de onderliggende overtuigingen te verkennen die haar gevoelens van ontoereikendheid voeden.

Door middel van een visualisatieoefening help ik Sarah om zichzelf voor te stellen in een situatie waarin ze zich volledig op haar gemak voelt bij de kinderen van Tom. Ze beschrijft levendig hoe ze samen lachen, plezier maken en zich verbonden voelen als een echte familie. Terwijl ze dit doet, zie ik een glimp van verlichting op haar gezicht verschijnen.

In de daaropvolgende sessies werken we samen aan het versterken van haar zelfvertrouwen en het vervangen van negatieve overtuigingen. Ik moedig haar aan om kleine stappen te zetten en zich te concentreren op de positieve momenten die ze deelt met de kinderen van Tom.

Langzaam maar zeker begint Sarah zich meer op haar gemak te voelen in de aanwezigheid van de kinderen. Ze begint zichzelf toe te staan om te ontspannen en te genieten van de tijd die ze samen doorbrengen. Door haar angst onder ogen te zien en te werken aan haar zelfbeeld, transformeert Sarah van een angstige stiefouder tot een zelfverzekerde en liefdevolle aanwezigheid binnen het samengestelde gezin.

Voor Tom was het begrip van elkaars opvoedingsstijlen een grote uitdaging. Hij voelde zich vaak onbegrepen door Sarah als het gaat om discipline en grenzen stellen. Ik nodigde hen uit om elkaars perspectieven te verkennen door middel van geleide visualisaties. Hiermee hebben ze geleerd om zich voor te stellen hoe het is om in elkaars schoenen te staan en hebben ze geleerd om begrip te tonen voor elkaars standpunten.

Ik zie langzaam maar zeker veranderingen plaatsvinden. De gesprekken tussen Sarah en Tom worden dieper en respectvoller, de sfeer in huis wordt rustiger en er ontstaat meer begrip tussen alle gezinsleden. Als coach voel ik me bevoorrecht om een rol te spelen in hun groei en ontwikkeling als familie, en ik kijk ernaar uit om hen verder te begeleiden op hun pad naar een gelukkiger en harmonieuzer samengesteld gezin.
 
 
Warme groet
Patrizia – Stief & Co Breda
 
PS: weet mij te vinden voor advies en/of begeleiding bij jullie samengesteld gezin via patrizia@stiefenco.nl