Vakantie samengesteld gezin | Ieder heeft eigen belangen | STIEFenCO
3090
post-template-default,single,single-post,postid-3090,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Vakantie samengesteld gezin – Hoe gezellig houden met elkaar?


De vakantieperiode breekt weer aan; een tijd van ontspanning, ontstressen en tijd voor elkaar….of toch niet?

Zeker in een vakantieperiode, wanneer de dagelijkse structuur anders verloopt en het dagelijkse leven vaak losser en minder duidelijk is, kan dit voor de nodige spanningen zorgen. Met regelmaat hoor ik dan ook zeggen “Was het maar weer normaal, waren de kinderen maar weer naar school en had ik maar weer tijd voor mijzelf en mijn eigen kinderen…dan is het tenminste rustiger en duidelijker.

Onlangs begeleidde ik een samengesteld gezin waarbij moeder twee pubers heeft uit haar eerste huwelijk, en haar nieuwe partner heeft uit zijn eerste relatie drie kinderen op de basisschool. De ex-partner van vader heeft het nog steeds moeilijk met de verbroken relatie en het uiteen vallen van haar gezin. Vader wil graag samen met zijn nieuwe gezin voor drie weken naar Italië gaan op vakantie. Zijn verwachting (en ook zijn ideaalbeeld) is om met z’n allen gezellig veel plezier te gaan maken, en veel tijd met elkaar door te brengen. Vader is twee jaar geleden gescheiden, hij heeft sinds ruim een half jaar een nieuwe relatie en de vijf kinderen hebben elkaar nog maar enkele malen ontmoet. De twee pubers zien deze vakantie helemaal niet zitten. De partner van vader, de stiefmoeder, wil eigenlijk liefst alleen met vader naar Spanje, eindelijk een tijdje samen zonder de drukte van het gezin, de kinderen. Haar kinderen gaan liever met hun vader naar Zeeland. Daar heeft pappa een leuk zomerhuisje met zwembad, bovendien kennen ze de omgeving goed en hebben ze vriendjes waarmee ze makkelijk kunnen afspreken. De ex-partner van vader vindt het allemaal veel te snel gaan, al die kinderen samen die een gezellige vakantie houden. En bovendien meteen naar Italië met vakantie gaan, zo ver en precies het vakantieland waar zij zo graag al heel lang vakantie met het gezin wilde doorbrengen maar waar hij nooit naar toe wilde gaan…Zij voelt zich volledig in de kou gezet.

Kunt je mij nog volgen? Complex? Ja hoor, dat is het zeker en nu hoef je alleen nog maar de rode lijn te volgen. In dit gezin spelen allerlei tegenstrijdige belangen; ieder heeft zijn eigen gedachten, verwachtingen en gevoelens en hoe gaan we dit met elkaar verenigen zodat iedereen het toch naar zijn zin heeft en de vakantie nog wel een vakantie kan zijn in plaats van een straf voor alle betrokkenen?

In mijn praktijk kom ik deze spanningen in meer of mindere mate vaak tegen. Iedereen, of je nou (stief)ouder bent of niet, zit met zijn eigen verleden, behoeftes, gedachten en gevoelens hierin. Moet jij en je nieuwe partner dit allemaal op elkaar gaan afstemmen? Moet jij of je nieuwe partner je eigen gevoelens ondergeschikt maken aan de wensen van je eigen kinderen of van die van je partner? Of mag je wel vasthouden aan je eigen verleden, je eigen behoeftes en stijl van opvoeden? Wat is ieders rol hierbij en wat is ieders plek binnen dit nieuw ingewikkeld en gevoelig gezinssysteem?

Heel veel vragen waarmee je – zelfs bij een aangename situatie zoals die van met vakantie gaan – geconfronteerd wordt. Als stiefcoach begeleid ik partners met deze worsteling; ik help ouders en daardoor ook kinderen orde te scheppen in het palet van kleuren dat een samengesteld gezin nu eenmaal met zich meebrengt en geef praktische adviezen.

Wil je als (stief)ouders, maar wellicht ook als grootouder die met het nieuwe gezin van uw zoon of dochter wordt geconfronteerd, inzicht krijgen in hoe aan verwachtingen en wensen van het samengestelde gezin vorm kunt geven of helpen geven? Dan kun je contact opnemen met één van de coaches van STIEFenCO dan wel deelnemen aan één van de thema-avonden of gespreksgroepen die STIEFenCO met regelmaat organiseert op verschillende plekken in Nederland.

Het gaat uiteindelijk er om dat jij het niet vanzelfsprekend proces van vorm geven aan een samengesteld gezin zo harmonieus en respectvol met elkaar kan doorlopen. De coaches van STIEFenCO kunnen jou daarbij begeleiden en jou informatie en tools geven om met elkaars opvattingen, stijl van opvoeden en gevoelens om te gaan en te blijven zien, waardoor zelfs een vakantie niet meer als een “moeten” maar als een waardevolle en ontspannen tijd samen met je partner en de kinderen ervaren kan worden.

Een mooie zomervakantie wens ik jullie toe!
Patrizia Marcucci
(ik werk  vanuit Roosendaal, Raamsdonksbeer, Breda en Tilburg met en voor samengestelde gezinnen)