Niet werkend samengesteld gezin | de schaamte voorbij | Stief & Co
12467
post-template-default,single,single-post,postid-12467,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

De schaamte voorbij

Eergisteren op 2 januari heb ik mijn eerste coachgesprek van dit jaar gevoerd. Een samengesteld gezin had zich eind december aangemeld (ná de kerst) bij Stief & Co met een zeer dringende hulpvraag. We proberen altijd zo snel mogelijk een afspraak te plannen met cliënten, dus het gesprek kon op korte termijn plaats vinden. De intake verliep goed, er was een click en we zijn samen direct van start gegaan.

Fijn dat steeds meer mensen met een hulpvraag Stief & Co weten te vinden. Dit gezin is al jaren aan het worstelen. De bloedband die zo mooi is, maakt het voor de bonusmoeder en vader soms zó enorm lastig.
Op mijn vraag hoe lang ze hier al mee rondlopen zag ik eerst schaamte. Zo kan het echt niet langer, ze zijn immers al zoveel jaar bij elkaar. Waarom is er altijd ruzie tijdens de vakantie, en lopen ze met pijn in de buik als de feestdagen eraan komen. Hoezo kunnen ze niet een gezin vormen zonder problemen? Beide hoog opgeleid dat moeten ze toch kunnen? Op de lip bijten en maar weer doorgaan!

Navraag bij andere samengestelde gezinnen of ze deze problemen ook herkenden? Professionele hulp was een ver van me bed show! Dat was wel duidelijk in hun vriendenkring. Vaak is er al schaamte van de eerdere scheiding, en deze relatie moet gewoon slagen. Gewoon samen je ding doen, boeken over samengestelde gezinnen lezen en internet en social media raadplegen.
Aha … jammer maar zo werkt het dus kennelijk. Iedereen wil wel advies geven maar of dat altijd de juiste is .. het is de vraag? Adviezen als “je wist waar je aan begon” (volgens mij geen advies maar dat terzijde), gooi het over de muur (die muur die gaat helpen moet nog worden gebouwd ..  tot aan een “gewoon accepteren en je eigen ding doen”…. Je eigen ding doen terwijl je helemaal op bent? Je eigen ding doen terwijl je gezondheidsklachten door de situatie hebt gekregen? Ziet niemand dan hoe overstuur je bent?

Ik zag het gebeuren tijdens het gesprek. Ze voelde zich eindelijk gehoord, ervaarde erkenning, hoorde dat anderen dit ook meemaken en bovenal .. dat er verschillende goede OPLOSSINGEN zijn! Ik zag en hoorde opluchting! Ze gingen lichter naar huis dan ze binnen kwamen. Er was duidelijk een last van de schouders gevallen. Voor het eerst voelde ze dat de problemen er mochten zijn. Dat het niet raar is dat het allemaal niet zo vlekkeloos is verlopen. Dat er een uitweg is; terug naar de tekentafel noemen wij dit.

Wat fijn dat ze uiteindelijk iemand toestaan die met ze mee mag kijken. 
Een goed begin van 2023 voor dit gezin en voor mij een mooi compliment dat ik ze mag begeleiden.

Mijn wens voor alle samengestelde gezinnen in 2023. Zet je trots opzij en kijk samen met een gekwalificeerde stiefcoach naar jullie worstelingen.

Warme groet,
Margot