Vier fases samengesteld gezin | wat moet je weten | Stief & Co
12898
post-template-default,single,single-post,postid-12898,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Dé bekende 4 fases

Ieder samengesteld gezin ontwikkelt zich aan de hand van zekere patronen. De diepte van de patronen (lees scherpte of zachtheid) hangt af van een aantal factoren. Het is verstandig om je te realiseren dat dit voor jouw samengesteld gezin (en dus ook relatie) ook opgaat. Het inzicht dat ik je geef, stelt je hopelijk in staat te anticiperen op wat (vooral niet) gaat komen!

In grote lijnen onderscheiden wij in het patroon van samengestelde gezinnen vier fasen:
1. verliefdheidsfase
2. ergernisfase
3. crisisfase
4. harmoniefase

Verliefdheid
Alles is werkelijk super en er is niet zoveel aan de hand. Het leven lacht jullie samen toe. Grootse plannen en veel energie en lol.

Ergernis
Ergernissen over bijvoorbeeld elkaars kinderen leiden tot ruzies. Je lijkt elkaar niet uit te kunnen leggen (te kunnen bereiken), waarom en waardoor je je voelt zoals je je voelt. Boeken lezen, podcasts luisteren over samengestelde gezinnen is vaak een 1e stap om de ingeslagen weg terug te gaan en met elkaar de problemen aan te pakken. Toch is dit wel hét moment voor tijdige hulp inroepen om de ontstane problemen snel en efficiënt op te lossen en hierdoor erger te voorkomen.
Status: met coaching herstelt de relatie relatief snel.

Crisis
Conflicten en dreigende taal. De problemen worden groter en verlies aan verbinding is realiteit van de dag. Soms denk je wel: “ik kap ermee!”. Steeds meer – of alleen maar – tegenover elkaar staan en met elkaar tegen elkaar strijden. Uit onmacht gooien met deuren, schreeuwen, oordelen en veroordelen. Het is wachten op de bekende druppel die de emmer doet overlopen ..
Niet ieder samengesteld gezin maakt deze fase mee, of minstens in heftigheid minder.
Status: er is met professionele begeleiding én coaching (serieus) werk aan de winkel om de relatie te herstellen; het is echt pompen of verzuipen.

Factoren
Denk aan bijvoorbeeld de invloed van de ex-partner (conflictscheiding of harmonieus), de bekende eigen rugzak die je meebrengt, puberende kids, twee gezinnen onder één dak en weinig verbinding, wel zorgen voor maar geen recht van mening hebben/voelen, verschillende opvoedingsstijlen, niet gezien en gehoord voelen door miscommunicatie (verbaal of non-verbaal) of kinderen die de nieuwe lief niet accepteren.

Gelukkig horen bij patronen ook oplossingen. Jij wil het anders, wij weten dat het anders kan! Ons doel is zoveel mogelijk samengestelde gezinnen de fase H A R M O N I E met elkaar te laten bereiken. Pas dan staat het fundament onder het gezin stevig. Het kan door veel beter uitdagingen aan zoals puberteit, invloed ex-partner, financiële problemen, werkstress, het gedoe van het leven dus eigenlijk zoals wij dit allemaal meemaken.

Met een warme groet
Marianne