Tips versus therapie samengesteld gezin | slagingskansen | Stief & Co
8992
post-template-default,single,single-post,postid-8992,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive

Tips versus therapie

  “Hoe kan dat nou? Wij lazen boeken en gebruikten de tips die wij vonden op internet of via social media, maar .. het lukt ons gewoon niet om het samengesteld gezin te laten werken”.

Voor ons stiefcoaches is het helaas meer regel dan uitzondering het bovenstaande bij ons aan tafel te horen te krijgen. De hulpvraag die bijna altijd té laat wordt gesteld en die de therapie gemiddeld langer duurt zijn om het met elkaar wél te kunnen laten werken. De vergissing wordt gemaakt dat je met verliefdheid, liefde, begrip  informatie en tips een eind komt.
In principe is dit ook echt zo als er bij een samengesteld gezin slechts 1 á 2 specifieke kenmerken van het samengesteld gezin spelen. Onze ervaring is dat dit zelden het geval is.

(tekst gaat verder onder de foto)

Pleisters plakken
Het staat voor ons voor het aan de oppervlakte werken aan het samengesteld gezin. Het fundament waarop het huis ‘samengesteld gezin’ staat en de inzichten in dit fundament ontbreken, waardoor een sluimerend ongenoegen leidt tot frustratie, machteloosheid en verdriet. Partijen komen tegenover elkaar te staan in plaats van samen één team te zijn. De hulpvraag komt eerder te laat dan idealiter anticiperend.

Realiteit is dat:

  • tips zoals ‘do’s and dont’s stiefouder’;
  • feel good motiverende blogs;
  • inspirerende foto’s;
  • etc..

mooi aanvullend zijn maar alleen niet werken op het moment dat er bijvoorbeeld:

  • sprake is van diepe rouw en verdriet vanuit de scheidingsmelding eerdere relatie en de kinderen in een loyaliteitscrisis verkeren;
  • je copingmechanisme vanuit je eigen jeugd die is van ‘vermijden’;
  • de ex-partner een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft;
  • etc..

Hiervoor is kennis van het fundament letterlijk fundamenteel!

Tips versus therapie. Wij starten de therapie met een individuele scan van copingmechanisme(n). Het geeft alle betrokkenen waardevolle informatie en handvatten voor de opvolgende coaching sessies. Ben je iemand die snel de verdediging ingaat omdat je je voelt aangevallen? Ben je je niet bewust van de gevolgen van jouw geweldvolle communicatie? Ben je als persoon altijd thuis de kop van jut geweest? Ben je degene geweest die vroeger de boel bij ruzies suste door nog harder (= pleaser) je best te doen? Inzicht in copingstijlen is slechts één voorbeeld van de protocollen die wij gebruiken om het samengesteld gezin alle kansen te geven tot geluk.

Een samengesteld gezin ritsen is vooral werken aan de basis, aan ingrediënten en van daaruit door slow cooking er een prachtig ‘recept’ van te maken.