Uitdagingen en valkuilen | samengesteld gezin| Stief & Co
10331
post-template-default,single,single-post,postid-10331,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Uitdagingen en valkuilen

 
 
 
 

Wij zijn best wel benieuwd naar jullie grootste uitdagingen binnen jullie samengesteld gezin. Daar kwamen mooie, bijzondere, verdrietige of hartverwarmende reacties op. Deze reacties brachten wij samen tot een 5-tal thema’s, die eigenlijk zo typerend zijn voor samengestelde gezinnen.

(tekst gaat verder naast de foto)

De thema’s zijn:

• Loyaliteit

• Ouderverstoting

• Invloed ex

• Ritsen

• Afweermechanisme

 

Loyaliteit
Heeft vaak te maken met compenseren en/of schuldgevoel.
Waar wij het mis zien gaan, is als partners uit verbinding gaan. Neem de ander mee in jouw gevoel en/of behoefte. Creëer hierdoor begrip en rust en blijf weg van ‘feitenoorlogen’.
 
Ouderverstoting
Maakt wanhopig, uitzichtloos en intens verdrietig. Velen zoeken toevlucht tot het juridisch kader. Jullie gaven het al aan, er is te vaak géén oplossing. Het is belangrijk om – waar mogelijk – kwaliteit aan je eigen leven te blijven geven. Blijf het contact met je kinderen onderhouden op een manier die wél mogelijk is vanuit – wederom – jouw gevoel en behoefte zonder oordeel! Makkelijker gezegd dan gedaan, wij realiseren ons dat zeer! Heel soms biedt het herstellen van de verstoorde ex-partnerrelatie oplossingen.
 
Invloed ex
Consequenties vanuit het ouderschapsplan of onzekerheid en contrôle.
Te vaak zien wij dat er onvoldoende tot geen grenzen worden gesteld. Communicatie is eerder geweldvol dan verbindend. En ja het is mogelijk om geweldloos toch je grenzen te stellen en de andere ouder comfort te bieden door te informeren.
 
Ritsen
Ook al wonen nieuw te vormen samengestelde gezinnen nog niet samen, gebruik de tijd om met elkaar aan herinneringen te bouwen. Dagjes uit, leren van elkaars eetgewoonten, familiequiz of bijvoorbeeld rituelen ontwikkelen.
 
Afweermechanisme
De bijna instinctieve reactie op situaties. Was het vroeger lastig op school met vriendschappen, dan is de kans groot dat jij je hebt ontwikkeld tot een pleaser. Of hadden je ouders veel ruzie met elkaar, dan maakte jij je wellicht onzichtbaar (ontkenning van behoefte). In het hier en nu grijpen wij mensen allemaal wel terug op afweermechanismen die wij ons toen eigen maakten. Toen .. inderdaad en in het hier en nu vaak contraproductief. Ga bij jezelf maar eens na welke jij hebt.

Uiteraard zijn dit algemene tips die geen recht doen aan individuele situaties. Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Warme groet
Team Stief & Co – Marianne