Werkgevers belang het samengesteld gezin te steunen | Stief & Co
12677
post-template-default,single,single-post,postid-12677,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive

Werkgever mag ik je aandacht?

Werkgever: Leuk jullie gaan een samengesteld gezin vormen .. 
Gelukkig, ik mag weer aan het werk ..
Ieder huisje heeft zijn kruisje ..
De ruzie van vanmorgen heeft geen effect op mijn werk ..
Ik doe alsof alles oké is en kom de dag wel door ..

En door .. of niet? 

Een samengesteld gezin vormen is helemaal niet makkelijk en helaas gaat dan ook maar liefst twee derde van de samengestelde gezinnen namelijk binnen vijf jaar weer uit elkaar. Deze relatieproblemen kunnen problemen geven op het werk van een werknemer. Het effect daarvan kan je als werkgever zelfs voelen in je portemonnee. Soms gelijk door uitval van de medewerker in kwestie, vaak is een medewerker minder productief, vergeetachtig of heeft hij problemen op de werkvloer. In veel gevallen kan dit leiden tot fouten maken of langdurig uitvallen van werk.

De reden dat het niet goed gaat is soms de slechte communicatie met een ex-partner op afstand. Of juist de communicatie met de nieuwe partner. Hoe pak je aan je buitengesloten voelen? Dat je er niet of minder toe doet als bonusouder? Ben je wel klaar met het leven van twee gezinnen onder één dak? Wil je een samengesteld gezin laten slagen, dan is het heel belangrijk samen duidelijke afspraken te maken. Afspraken over de rolverdeling, wat zijn jullie verwachtingen naar elkaar. Wanneer mengt een stiefouder zich in conflict tussen ouder en kind of ouder en ex-partner. De beste start (het beste fundament) onder een samengesteld gezin is anticiperen op de vorming ervan. Helaas wordt er pas aan de bel getrokken bij ‘pompen of verzuipen’. Juist dit is het punt waarop uitval of verminderde productiviteit voor een werkgever zichtbaar is.

Als werkgever kan je een grote rol spelen in het ondersteunen van deze werknemer. Dit kan door tijd te nemen voor een medewerker en oprechte aandacht te schenken. Als een medewerker aangeeft (c.q. aan kan geven) wat er mis is kan je daar wat mee. Misschien is het mogelijk om tijdelijk het werk aan te passen zodat deze persoon minder druk ervaart en de tijd die hij aanwezig is ook daadwerkelijk goed besteed. Dit voorkomt het maken van fouten en irritaties bij collega’s.

In het geval van samengestelde gezinnen kan het volgen van het STIEFconcept-traject van Stief & Co een oplossing zijn. Tijdens dit traject leert de werknemer o.a. op een goede wijze te communiceren en werken beide partners aan hun nieuwe gezinscultuur. De inhoudelijke communicatietraining is gebaseerd op ‘verbindende communicatie‘.  De pijlers van deze communicatie zijn ‘geweldloos communiceren‘ en ‘omgaan met kritiek‘. Niet alleen worden relatieproblemen hierdoor opgelost en kan verzuim worden voorkomen of worden beperkt. De aangeleerde vaardigheden ter bevordering van kennis en vaardigheden komen juist ook zakelijk zeer goed van pas. Een win win situatie voor zowel werknemer als werkgever. Voor meer informatie check www.stiefenco.nl

 

Heb je dus nog vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@stiefenco.nl.

Met een warme groet
Ellen – Stief & Co Zwolle