06 mrt Relatie fit houden!
“Jouw fouten zijn oneindige kwaliteiten, jouw zwakheden zijn onbegrijpelijke schoonheden”
(Hilmes 2007).
Deze mooie woorden las ik onlangs in een boek. De woorden van verliefdheid. En zo begint het ook in alle nieuwe relaties, ook die na een scheiding. Partners zien alleen de mooie, positieve kanten van elkaar en willen niets anders dan zo vaak als het kan met elkaar zijn. En toch loopt niet alleen één op de drie huwelijken op de klippen, maar bij samengestelde gezinnen is de toekomst ook somber: na schatting strandt namelijk zestig procent daarvan.
(tekst gaat verder onder de foto)
Wat gaat er dan mis? Onlangs nog een voorbeeld uit mijn praktijk: een jonge energieke vrouw, een samenwoning met haar nieuwe partner die twee kinderen uit zijn eerste huwelijk heeft, een contactregeling met de kinderen die als gevolg heeft dat zij en haar partner geen weekend alleen hebben. Elke week hoopt zij op een paar uurtjes unieke tijd met haar partner. Zij heeft hem laten weten dat zij het fijn zou vinden om één dag per week met z’n tweetjes te zijn. Zonder de kinderen? Was zijn antwoord, met een toon alsof zij iets onzedelijk voorgesteld had. Zij wacht nog steeds op die uurtjes alleen met hem en zij begint te twijfelen aan de waarde van haar relatie met hem.
Tijd is vaak een knelpunt ook in een relatie die de reden is voor het vormen van een samengestelde gezin. Elke relatie vraagt onderhoud. Een relatie, waarin stiefverhoudingen spelen op de rails houden, is vaak hard werken. De relatie is de basis van de stiefsituatie. Dat kan soms wringen, want in een stiefsituatie gaat de ouder-kind-relatie vóór de partnerrelatie. Daarom wordt – ook in mijn werk als stiefcoach – veel nadruk gelegd op het belang van een goede partnerrelatie als basis voor het goed functioneren van het stiefverband.
Te weinig tijd maken voor de ander kan desastreuze gevolgen hebben voor de relatie, die al vanwege de ingewikkeldheid van de stiefsituatie wel eens onder druk staat. Relatietherapeute en auteur van het boek “Tijd voor elkaar” meent dat de hoeveelheid tijd die je samen doorbrengt positief samenhangt met relatietevredenheid. Kirshenbaum: ‘Tweehonderd jaar geleden waren mensen in de eerste plaats uit praktische overwegingen bij elkaar, om kinderen te krijgen en elkaar te helpen met de verantwoordelijkheden van alledag. Nu vormen ze een paar vanuit romantische gevoelens. Die gevoelens worden alleen gevoed als je samen tijd doorbrengt.’(1)
Daar komt bovenop dat elke fase in een relatie haar moeilijkheden heeft, zegt Kirshenbaum. ‘Dat is geen probleem als die gecompenseerd worden door positieve interacties. Maar wanneer je daar door tijdgebrek niet aan toekomt, blijft alleen het negatieve over. Te weinig tijd voor elkaar zorgt voor afstandelijke en ongelukkige relaties, en kan in sommige gevallen zelfs tot echtscheiding leiden.’(1)
Niet goed dus. Maar hoe maak je tijd vrij voor elkaar? Enkele tips van relatiedeskundigen.
Is tijdgebrek het probleem?Denk terug aan een keer waarbij jij en je partner veel tijd samen hebben doorgebracht, tijdens een vakantie, een weekend weg, een romantisch etentje samen. Ging het toen beter met je relatie of niet? Als het beter gaat als je wat kwaliteitstijd hebt doorgebracht, dan grote kans dat tijdgebrek je probleem is.
Richt je op elkaar
Er is een groot verschil tussen tijd die je met elkaar doorbrengt om de relatie te versterken, en tijd die je samen bent omdat je toevallig een relatie hebt. Samen naar de filmgaan is erg plezierig, maar dat hoef je niet per se met je partner te doen. Het gaat dus meer om de kwaliteit van de tijd die je met elkaar doorbrengt.
Wie het kleine niet eert….
Ook de kleine momenten van echte verbondenheid, de plezierige minuten samen tellen mee. Het vragen naar ‘Hoe voel je je de laatste tijd?’ kan die verbondenheid vergroten en gelegenheid geven om in een intiemer en dieper gesprek met elkaar te raken.
Neem tijd voor jezelf
‘Laad je batterijen op vóórdat je samen tijd doorbrengt. Het is een slecht idee om in het gezelschap van je partner te zijn als je je uitgeput voelt. Het risico bestaat dan dat je slechtste eigenschappen boven¬komen.’ (Kirshenbaum)
Maak echt tijd vrij voor elkaar
Spreek samen af dat je tijd met elkaar doorbrengt. Neem om de beurt het initiatief om die tijd om een verrassende manier in te vullen. Maak de afspraak expliciet op een bepaalde dag of avond. Het gaat wederom om de kwaliteit van de tijd met elkaar. Het maakt niet uit wat je samen doet om de verbondenheid te creëren.
Geef de relatie prioriteit
Durf een goede relatie met de partner af en toe belangrijker te laten worden dan een goede relatie met de kinderen. Daardoor geef je niet alleen meer ruimte aan jouw relatie maar ook meer ruimte aan de kinderen voor hun eigen activiteiten en eigen vrienden.
(1) Bron: artikel Psychologiemagazine d.d. 1 februari 2007
Mocht je na lezen van dit artikel vragen hebben, aarzel dan niet contact met mij op te nemen.
Warme groet,
Patrizia Marcucci
Tilburg ~ Breda ~ Roosendaal ~ Raamsdonksveer