Normen en Waarden in samengesteld gezin? | STIEFenCO.nl
1056
page-template-default,page,page-id-1056,bridge-core-3.3.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-smooth-scroll-enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Hoe breng je normen aan?

Een samengesteld gezin komt altijd voort uit een ingrijpende gebeurtenis, scheiding of overlijden van een ouder. De vorming van het nieuwe gezin brengt opnieuw een ingrijpende veranderingen met zich mee. Dit kan zijn op het gebied van de levensstijl van een gezin, loyaliteitsproblemen, kwetsbare positie van de stiefouder, onvoorwaardelijke bloedband naast de te verwerven voorwaardelijke stiefband of de normen en waarden in een gezin.

 

Binnen een kerngezin groeien normen en waarden vanzelf door de opvoeding van de ouders en de ervaring van het opgroeien met elkaar. Dit gebeurt echter nooit bij een samengesteld gezin. In een samengesteld gezin moeten met name normen daadwerkelijk inzichtelijk worden gemaakt door ouder en stiefouder voor alle gezinsleden.

 

Doe je dit niet dan hobbel je met elkaar naar fase 2 van het samengestelde gezin; ruzie. Op zich al akelig genoeg maar het voelen van gast in eigen huis of relatieproblemen komen er als after burner direct achteraan.

 

De 65% van de samengestelde gezinnen die het niet redt met elkaar, zijn van fase 2 (RUZIE) naar fase 3 (CRISIS) opgeschoven. Hier wil je echt niet zijn met elkaar. Wil jij dagelijks genoegen nemen met stress en ruzies en hierdoor liever buiten de deur bij de sportschool (of alternatieven) zijn ..?

 

In fase 2 kan het E-book ‘Opvoeden in een samengesteld gezin’ nog voor terugkeer naar rust zorgen. Voor die € 49,95 hoef je het niet te laten.

Het grote belang van normen in een gezin

Normen en waarden zijn nauw met elkaar verweven en hangen hierdoor altijd wel nauw met elkaar samen. Waarden zijn idealen waar mensen mee leven. Een norm is een gedragsregel, die gebaseerd is op een waarde. Dit heeft te maken met de manier waarop iemand zich gedraagt.

 

Hier gaat het bij de meeste samengestelde mis heel erg mis. Niet alleen omdat er vaak niet over is nagedacht, maar als dit al het geval zou zijn is de handhaving ervan vaak zo leek als een mandje. Je krijgt dan gedoe met een “mijn kind jouw kind”, gast in eigen huis voelen, nog moeilijker puberaal gedrag te managen en als ‘kers op de taart’ relatieproblemen.

 

Helaas moet ik dit zo in the face schrijven op basis van > 15 jaar ervaring met het exclusief begeleiden van samengestelde gezinnen.

Ervan uitgaande dat je hier niet wilt zijn met elkaar, stelde ik een e-book ‘Opvoeden in een samengesteld gezin’ samen. Hiermee kun je samen direct thuis op de bank samen aan de bak. Voor die € 49,95 hoef je het niet te laten, als je gaat merken wat je er allemaal voor terugkrijgt.

 

Makkelijker kan ik het niet maken.