Loyaliteit in het samengesteld gezin na scheiding | Stief & Co
8090
post-template-default,single,single-post,postid-8090,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Loyaal aan wie?

 


Zowel bij scheiding als bij de vorming van een samengesteld gezin, komt de uitdaging en valkuil  ‘Loyaliteit´ om de hoek kijken. Loyaliteit is onvoorwaardelijk willen zijn naar dierbaren. Het heeft zeker ook veel te maken met gevoel van veiligheid en vertrouwen. Maar ja .. aan wie ben jij loyaal na scheiding en binnen het samengesteld gezin?

De gevolgen van de scheiding, de scheidingsmelding, hoe financieel afgewikkeld, is er sprake van gedeeld ouderschap etc.. Het verloop van de scheiding heeft op heel veel aspecten van het samengesteld gezin zeer grote invloed. Weet je wat het bizarre hiervan is .. het gaat vooral ook over jou.

Maar goed terug naar loyaliteit. Loyaliteit bestaat op verschillende niveaus en ik noem er een aantal (en ben zeker niet compleet):

  • ouder naar kind (voorbeeld: uit schuldgevoel minder streng opvoeden als het kind bij je is)
  • kind naar ouder (voorbeeld: je blijdschap over de fijne dagen bij de ene ouder niet durven/kunnen tonen aan de andere ouder)
  • (groot-)ouder naar ouder (voorbeeld: (groot-)ouders die ‘partij’ treken als hun volwassen kind gaat scheiden)
  • kind naar stiefkind en v.v. (voorbeeld: als het stiefkind zich verzet tegen de biologische ouder van het kind)
  • stiefouder naar stiefkind (voorbeeld: de relatie met de nieuwe partner verbeteren via het stiefkind)
  • jezelf naar …… inderdaad jezelf (voorbeeld: de allerbeste stiefouder willen zijn om te worden geaccepteerd)

Een rondje internet levert ons bij het begrip ‘loyaliteit’ op:

  • “trouw zijn aan aangegane verbintenissen of aan hetgeen waartoe men door zijn positie verplicht is dit met oprechtheid en zonder achterhoudendheid”
  • afspraken nakomen
  • aanhankelijk, consequent, toewijding, eerlijkheid, genegenheid, inzet, oprechtheid, overgave, standvastig ..

 

Als ik dieper inga op de eerste uitleg van het begrip ‘loyaliteit’, dan is de meest in het oog springende die van het niet goed (of zelfs niet) kunnen benoemen (en dus vragen om) van je behoeftes. De copingstijl van bijvoorbeeld willen pleasen of juist de schuld bij de ander leggen (chanteren of dreigen) zijn beiden conflict verhogend. Hoe is dit voor jou? Kun jij wél je behoeftes benoemen (saamhorigheid, gesteund worden, samen één team, duidelijkheid, zekerheid etc..)?

Loyaliteit herbergt ook verlies (en dus ook rouw) in zich. Het verliezen van spontaniteit en onbevangenheid, van autonomie en vertrouwen of van zekerheid en geborgenheid. 

Uit ervaring weet ik dat de manier waarop jezelf bent gehecht (hechtingsstijl) veel invloed heeft op de manier hoe jij omgaat met loyaliteit en met loyaliteitsconflicten (copingstijl).
Even een vraagje .. heb jij je wel eens verdiept in deze stijlen en welke van jou van toepassing zijn? Het is mijn ervaring als relatie- en gezinscoach dat als je elkaars copingstijlen kent, je beter met elkaar hierover het gesprek kunt voeren en
problemen sneller op te lossen zijn.

TIP. Gebruik in dit gesprek vooral open vragen: “vertel”, “leg uit” of een “neem mij mee in ..”. Het is een mooie eerste stap om beter te leren omgaan met loyaliteitsconflicten,.

Wellicht helpen deze inzichten je (jullie) om met elkaar meer rust en begrip te krijgen in relatie en gezin.

Met een warme groet
Marianne