De stiefouder
een kwetsbare positie binnen gezin en relatie
(Leestijd: 5 minuten)
Je komt je nieuwe liefde tegen maar hij/zij heeft al kinderen. Er zitten leuke banjers bij die je direct in je armen wilt sluiten, maar helaas ook (ogenschijnlijk) lastige kids. Langzamerhand – en soms ook plotsklaps – rits je in hun leven in als stiefouder. Alle stiefouders beginnen met veel positieve energie aan deze nieuwe ‘status’ in hun leven.
Vaak lezen wij dat het woord ‘stief’ al negatieve associaties oproept (jaja de bekende sprookjes ..), maar dit verdwijnt gelukkig steeds vaker naar de coulissen om hopelijk niet meer als rekwisiet terug te keren.
Uitdagingen voor stiefouders zijn o.a.:
- ”pfffff je bent m’n moeder of vader niet!”
- loyaliteitsconflict ouder met kind (inconsequent opvoeden)
- de continue invloed van de ex-partner, zelfs op vakantie reist de ex mee via FaceTime met de kids
- je niet gezien en gehoord voelen
- teleurstellingen invloed hebben op intimiteit
De positie van stiefouder is een belangrijke in het gezin en hierdoor juist ook een hele kwetsbare. Het samengestelde gezin ontstaat na een scheiding of na overlijden van één van de biologische ouders. Een stiefouder wordt nog wel eens geconfronteerd met dubbele standaarden. Voorbeeld: van een stiefmoeder wordt verwacht dat zij een moederrol vervult voor de stiefkids. Tegelijkertijd wordt ze niet als moeder gezien vanwege de aanwezigheid van de biologische moeder. De stiefmoeder mist veelal begrip voor deze complexe situatie, aangezien zij het onderliggende relatieprobleem niet zelf onderkent. Immers, zij heeft het idee er alles aan te doen om voor een harmonieus samengesteld gezin te zorgen.
Het voelt vaak als “ballen in de lucht houden” en bij ons roept dit de associatie op van plate spinning door acrobaten. Overal tegelijkertijd moeten zijn, maar altijd ergens net iets te laat ondanks dat je kneiter goed je best doet.