Kind in het samengesteld gezin | klachten en zorgen | Stief & Co
13
page-template-default,page,page-id-13,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
Kids happy in hun vel daar waar zij wonen

 

Kinderen – hoe jong of oud ze zijn –  hebben tijdens de vorming van het samengesteld gezin een steun in de rug nodig. Niet alleen hun ouders, maar ook zij verkeren in misschien nog wel woeliger water. Het leven is voor kinderen vaak al overweldigend genoeg (school, vriendjes en vriendinnetjes, puberteit, liefdesverdriet etc..).


Kinderen die na scheiding te maken krijgen met een samengesteld gezin, vinden het vaak lastig om hun eigen plek te mogen innemen. Bewust of onbewust krijgen ze te maken met loyaliteitsconflicten. Moeten kiezen is zo niet oké voor hen! Ja dit durven wij zo hard te stellen.
Niet altijd lukt het ouders – ondanks de beste bedoelingen – om een evenwichtig en luisterend oor te zijn. Het eigen verdriet kan té groot zijn. Het lijkt ons geruststellend als zij gehoord worden door iemand die hun vragen, problemen, angst en wensen neutraal en ontdaan van loyaliteitsconflicten kan vertalen. STEM EN OREN ZIJN VAN.

 

“ik moet met iemand gaan praten over hoe ik mij voel?
Serieus, dikke doei!”

(pssst .. wij vallen best wel mee hoor 🙂 )

Gelukkig zijn er oplossingen voor.

 

“wonen in twee huizen is gedoe”
“de eerste dagen bij ons zijn energie slurpend”
“in het ene gezin de oudste en in het andere niet”
“zeggen mij nooit gedag”
“het niet fijn mogen hebben bij ons”
“recht op zorgeloze jeugd”
“het zijn luie bankhangers”
“verwarrende regels & opvoeding”
“hoe zit het met mijn schooltas”
“ik wil niet meer heen-en-weer verhuizen”
“teveel aandacht eisen van de biologische ouder”
“negatieve aandacht vragen”

Wij luisteren en vertalen wens en verlangen

 

Het praten over hoe kinderen het leven in een samengesteld gezin ervaren, gaat bij jonge kinderen het beste spelenderwijs.  Wij werken met jonge kinderen met voor hen ontwikkelde methodieken (*) en hebben inmiddels al heel veel goede ervaringen ermee en resultaten gezien. Voor kinderen tot 10-12 jaar is het veilig en prettig om hun mening vorm te geven op een spelende en bewegende manier; zij denken in deze leeftijdsfase denken veelal in beelden.
(*) niet bij iedere stiefcoach beschikbaar en vraag het ons.

 

Jongelui bieden wij in eerste instantie vooral een luisterend oor. Het is onvoorstelbaar belangrijk om geen vaste en dwingende richting te geven. Laat ze maar eerst leeglopen. De ervaring leert dat jongelui zo hun eigen idee hebben over het inroepen van begeleiding. Wij vinden flexibiliteit in onze ondersteuning het allerbelangrijkste en passen ons aan aan hetgeen op dat moment nodig is.

 

De methodieken zijn ontwikkeld om kinderen te leren én te stimuleren te communiceren met beide ouders, over hun gevoelens en wensen. Hierdoor worden ze bevrijd uit hun loyaliteitsconflict. Contact met zowel moeder áls met vader is oké en het mag zijn. Kinderen hoeven niet te kiezen. Wij geven ze weer hun eigen stem over het leven in een samengesteld gezin en het heen-en-weer verhuizen.

 

Na afloop van het 1e gesprek krijgen jongelui adviezen en tips mee en bij jonge kinderen ontvangen de ouders een verslag met adviezen. Hierin staat beschreven wat wij waarnamen en welke concrete stappen er zijn waarmee wij/jullie aan de slag gaan.


Tijdens de vrijblijvende kennismaking luisteren wij vooral naar jullie. Luisteren en vragen stellend om een goede inschatting te kunnen maken van duur en kosten van de begeleiding. Wij vinden het belangrijk hier transparant in te zijn.

 

Mag jouw kind de andere ouder spontaan vertellen
hoe fijn het bij jullie wel niet was?

“Onze deuren staan open voor een luisterend oor”
Mariël ~ Marianne ~ Patrizia ~ Margot ~ Jantien ~ Liselotte ~ Sonja ~ Christel ~ Sandra ~ Ellen ~ Irma