Kinderen en het samengesteld gezin | Tips en begeleiding | Stief & Co
13
page-template-default,page,page-id-13,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Kinderen

en hun plekje in het samengesteld gezin

 

Kinderen – hoe jong of oud ze zijn –  hebben tijdens en na scheiding een steun in de rug nodig. Niet alleen hun ouders , maar ook zij verkeren in woelig water. Dit nog los van al die zaken (school, puberteit, liefdesverdriet etc..) die in het leven van een kind nu eenmaal gebeuren. 


Kinderen die na scheiding te maken krijgen met een samengesteld gezin, vinden het vaak lastig om hun eigen plek te vinden en geen loyaliteitsconflicten te hoeven ervaren.
Niet altijd lukt het ouders – ondanks de beste bedoelingen – om een neutraal en evenwichtig luisterend oor te zijn. Dan is het geruststellend als zij gehoord worden door iemand die hun vragen, problemen, angst en wensen neutraal en ontdaan van loyaliteitsconflicten kan vertalen.


Het praten hierover gaat het beste spelenderwijs en is hierdoor niet of nauwelijks belastend.
Wij werken met jonge kinderen dan ook via het voor kinderen ontwikkelde Mattenspel en hebben inmiddels al heel veel goede ervaringen gezien.
Voor kinderen tot 10-12 jaar is het veilig en prettig om hun mening vorm te geven op een spelende en bewegende manier. Kinderen in deze leeftijdsfase denken veelal beelden. Dit komt omdat hun rechter hersenhelft meer ontwikkeld is. Ze zijn creatiever en willen de wereld ervaren, in plaats van erover praten. Het Mattenspel sluit hier op aan en hieruit volgt een persoonlijk Kindplan.


Oudere kinderen bieden wij in eerste instantie vooral een luisterend oor. De ervaring leert dat jongelui een eigen idee hebben over het inroepen van begeleiding

“oh echt …. ik moet dus met zo’n zweverig iemand in een kamertje gaan praten
over hoe ik mij voel? Serieus?”

 

Na afloop van het 1e gesprek krijgen jongelui adviezen (tips, plan van aanpak etc..) mee gebaseerd op wat zij nodig hebben. Daarna zien we met elkaar en in overleg met ouders verder.


Vrij van loyaliteitsconflicten

De methodieken zijn ontwikkeld om kinderen te leren én te stimuleren te communiceren met beide ouders, over hun gevoelens en wensen. Hierdoor worden ze bevrijd uit hun loyaliteitsconflict. Contact met zowel mama áls met papa is oké en het mag zijn. Kinderen hoeven niet te kiezen.

Herkenbaar?

  • afvragen wat doen om het kinderen zo makkelijk mogelijk te maken
  • vragen over wat dynamiek van een samengesteld gezin doet met je kind(eren)
  • niet de vinger erop kunnen leggen of de scheiding goed is verwerkt
  • twijfels over wanneer en hoe je nieuwe liefde te introduceren

 

Wij bieden kinderen:

  • een eigen stem over de thuissituatie
  • praten zonder angst om ouders teleur te stellen
  • zichzelf en de situatie beter te (leren) begrijpen
  • ondersteuning om zich beter op zijn of haar plek te voelen
  • vertrouwen en hierdoor rust

“Onze deuren staan open voor een luisterend oor”
Mariël ~ Marianne ~ Daniëlle ~ Patrizia ~ Margot ~ Jantien ~ Marjolein ~ Liselotte ~ Rosalie