Problemen samengesteld gezin .. het kan echt anders!
Het harde werken aan het doen slagen van jullie samengesteld gezin wordt niet of onvoldoende beloond. Als stiefouder worstel je dagelijks met je positie in het gezin, wat wel en wat niet te doen. Stiefmoeders worden vaak emotioneel geraakt, en stiefvaders zoeken het vaak meer in praktische vragen, oplossingen etc. De biologische ouder is vaak de jongleur in het gezin en houdt zoveel mogelijk ballen in de lucht.
Het is niet eenvoudig als na de verliefdheidsfase (fase 1) het samengesteld gezin (of relatie) in een nieuwe fase is beland. Zaken die er ‘vroeger’ niet toe deden of in ieder geval niet boven water kwamen drijven, zijn steeds vaker onderwerp van gesprek, discussie of zelfs ruzie (fase 2).
Denk hierbij aan verschil van opvoeden, mag je wel iets zeggen over het gedrag van je stiefkind, de onvoorwaardelijke bloedband versus de voorwaardelijke stiefband, teveel toegeven aan kinderen uit loyaliteit of schuldgevoel. De invloed van de ex-partner of de vorming van een samengesteld gezin na overlijden en het weer gelukkig mogen en willen zijn, zijn vaak terugkerende vraagstukken die bij ons voorbijkomen.
“Als wij samen zijn gaat het super, maar het is hommeles als de kinderen er zijn”
Met kunst en vliegwerk draait het samengesteld gezin; van leren omgaan met, negeren, sancties, vluchtgedrag etc.. Het luidt langzamerhand fase 3 van pompen of verzuipen in.