Familieopstelling samengesteld gezin | Inzicht | Stief & Co
13713
post-template-default,single,single-post,postid-13713,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Familieopstelling

Marianne
ADR registers: Mediator – Familiemediator – Conflictcoach – Onderhandelaar
stiefcoach STIEFconcept ®


INHOUD
1. Wat is een familieopstelling?
2. Wat laat het zien?
3. Wat doet het met jou en jullie gezin?
4. Waarvoor nog meer gebruiken?

Familieopstelling

De uitkomsten van een vraagstuk na afloop van een familieopstelling. Verwacht? Nee. Verrassend? Ja!  Over het algemeen is dit wel het antwoord als een samengesteld gezin (of representanten) een familieopstelling heeft gedaan. 

Op een verfrissende en verrassende manier neemt een familieopstelling je mee naar jouw plek in het gezin. Naar de gevoelens die je ervaart, en belangrijker nog .. het leid je naar jouw behoeftes, waarvan je niet wist dat je ze had. Maar het geeft zeker ook een inkijk in hoe anderen jou of jouw plek in het gezien ervaren of zien. Een familieopstelling leidt bijna altijd tot een herschikking van gevoel en plek binnen het gezin of zelfs relatie. Het is het gevolg van antwoorden krijgen op de vragen die ingebracht werden.

En als we dan dieper het systeem induiken .. Welke personen hadden welke invloed op je? Welke situaties waren voor jouw eigen handelen bepalend? Wat als het niet was gebeurd? Wat als de onderlinge dynamiek anders was geweest? Wat als ..

Wellicht geeft het je stof tot nadenken om een familieopstelling te overwegen?

Korte toelichting uit Wikipedia:

“Een familieopstelling is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’. De vragende deelnemer geeft hen een plaats in het vertrek ten opzichte van de andere deelnemers, deels geholpen door de therapeut.

Er ontstaat zo een tableau vivant dat achterliggende aspecten van het vraagstuk laat zien als de representanten worden ondervraagd over hun gevoelens en attitudes ten opzichte van elkaar en de situatie. Er komen verstrikkingen aan het licht (soms in eerdere generaties) die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de deelnemer. Vaak zijn die verstrikkingen onverwerkte gevoelens als gevolg van nare gebeurtenissen, zoals het jong overlijden van een ouder of een kind, oorlogservaring en scheiding van ouders. Die onverwerkte gevoelens kunnen later geboren kinderen onbewust en onbedoeld belasten, waardoor zij uit balans zijn. Aan de hand van eenvoudige instructies van de begeleider brengen de representanten beweging in de situatie en kan er rust komen tussen de personen die de representanten vertegenwoordigen. De effecten van de sessie zijn soms op korte, maar vaak op lange termijn merkbaar.

Nog even dit ..
De methode wordt ook toegepast in organisaties, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkeling van een organisatie of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren. Er wordt in dit verband niet gesproken van een familieopstelling maar een organisatieopstelling.”.

Warme groet
Marianne