Samengestelde gezinnen zijn ook de hoeksteen | Stief & Co
13693
post-template-default,single,single-post,postid-13693,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Gezin als hoeksteen

Margot
 Relatiecoach – SCHIP-behandelaar – Mattenspel begeleider – stiefcoach STIEFconcept ®



INHOUD

1. Fundament onder het gezin
2. Cijfers scheidingen
3. Redenen opbreken samengesteld gezin
4. Nog even dit ..

Wat is er allemaal nodig voor samengestelde gezinnen, om ook één van de hoeken van de samenleving te worden of te blijven? Margot vertelt ..

Hoekstenen ondersteunen een bouwwerk en zodra meerdere hoekstenen loslaten .. tsja dan stort uiteindelijk het bouwwerk in .. waarheid als een koe.

In onze samenleving is dit niet veel anders.
In 2022 eindigden 23.603 huwelijken in een echtscheiding. Daarnaast zijn de geregistreerde partnerschappen (3.116) die in 2022 in een scheiding eindigen óók in aantal toegenomen. Dit zijn hoge cijfers en daar blijft het helaas niet bij. De verwachting is dat deze aantallen alleen maar hoger zullen worden.
De hoeksteen van de samenleving wordt poreuzer en uiteindelijk verliest het bouwwerk zijn stevigheid.

Gescheiden mensen blijven vaak niet alleen en bouwen met een nieuwe partner aan een toekomst samen. Hierdoor ontstaan veel samengestelde gezinnen met ook vaak veel kinderen. Het zijn twee delen van t
wee kerngezinnen die ritsen tot één samengesteld gezin.
Kunnen samengestelde gezinnen zonder meer ook de hoeksteen van de samenleving worden of blijven?
Helaas gaat dit niet zomaar op. Een samengesteld gezin heeft met werkelijk totaal andere dynamieken (*) te maken dan een kerngezin. Het meest ‘simpele’ verschil dat iedereen begrijpt is, dat de kinderen en de nieuwe partner geen bloedband samen hebben en dat schuurt per definitie.

Partners die verliefd zijn en dolgraag willen samenwonen, zijn in de praktijk vaak erg verbaasd dat het samenwonen niet vlekkeloos verloopt.
Dat er andere waarde en normen zijn, dat hebben ze heus wel door. Maar dat dit naast alle andere dynamieken zoveel impact zou hebben op het nieuwe gezin, daar waren ze zich niet van bewust. En daar begint het gedonder mee. De sfeer in huis gaat van kwaad tot erger, en kunnen zelfs de nieuwe partners op enig moment geen begrip meer voor elkaar opbrengen.

Ik maak mij echt zorgen over het gemak waarmee mensen kiezen om te gaan samenwonen. Het verdiepen in de dynamiek van de systemen ontbreekt té vaak. Kinderen worden meegenomen in een ingewikkeld systeem, waar stabiliteit en goede afspraken vaak ver te zoeken zijn. En dan loopt het uit de hand. Wat nu? Het sprookje van de twee geliefde spat uit elkaar. Weer een relatie die mislukt! Gaan we uit elkaar? Weer de kinderen belasten met een scheiding? 

Nee we zoeken hulp!
In eerste instantie horen wij richt men zich op de tips vanuit boeken en/of via het internet. De tips & trics van social media gaan veelal over de gevolgen, en minder vaak over de – ingewikkelde – oorzaken. Maar goed hier gaat men mee aan de slag, om te merken dat het veelal – op langere termijn – onvoldoende tot niet heeft gewerkt.

En dan in dit stadium (fase 2 of 3 **) zien wij de geliefde partners verschijnen in onze praktijken. Inmiddels heeft het gezin de nodige butsen en beschadigingen opgelopen, is normale verbindende communicatie nauwelijks haalbaar. Pompen of verzuipen. Weg droom? Nee natuurlijk niet! Wij gaan puin ruimen en kijken wat nodig is om te repareren. Terug naar de tekenrafel met elkaar, terug naar de verkeerde afslag en opnieuw samen bouwen met de juiste ‘materialen’.

Wat is er nog over de hoeksteen van de samenleving? Wat geven we onze kinderen mee? Waar is het goede voorbeeld wat we zo graag willen overdragen?
Weet de jeugd nog wat een huwelijk/relatie inhoudt, of als dit niet lukt wat dan de consequenties zijn? Wat het betekent om in een samengesteld gezin op te groeien?
Ik ben bezig om de jeugd te bereiken en zou graag gastlessen geven over het samengesteld gezin. Mijn collega Sonja in Friesland doet dit al.
Steeds vaker merk ik ook dat werkgevers onderdeel zijn/worden van de problematiek van samengestelde gezinnen.  Wat betekent het voor een werknemer als die wéér gaat scheiden? Hoeveel kost het uitvallen van zieke werknemers de organisatie? Ik zag vrij recent een bedrag langskomen van € 8.000,= door uitval bij scheiding alleen al.
Het zijn voor mij zomaar een paar vragen die vaak de revue passeren.

Is de hoeksteen van de maatschappij er nog en wat is de betekent ervan? Hoe stabiel zijn de nieuwe hoekstenen ‘samengesteld’ en hoe bouwen wij dan aan stabiele samengestelde gezinnen?
Denk er niet te luchtig over en zoek hulp als het moeilijker is dan verwacht. Beter nog .. investeer in preventief bouwen aan een succesvol samengesteld gezin. Het maakt iedereen zoveel gelukkiger en energieker.

(*) invloed ex-partner, verschillende copingstijlen, wegvallen verliefdheid, eigen rugzak, rouw- en verlies, financiën, loyaliteit, niet verbindende communicatiestijlen zijn er zomaar ‘een paar’ om op te noemen.
(**) fase 2 is ergernis en fase 3 is crisis (pompen of verzuipen).

Stof om over na te denken ..

Met een warme groet
Margot – Stief & Co – Apeldoorn – Arnhem – Ede-Wageningen – Nijmegen