Kinderen hun draai laten vinden in het samengesteld gezin | Stief & Co
12707
post-template-default,single,single-post,postid-12707,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Kinderen happy & onbevangen

Kinderen hun draai laten vinden in een samengesteld gezin verdient alle aandacht. Één van de belangrijkste reden is, dat het bijdraagt aan een veilige hechting. Veilig gehecht zijn betekent dat het kind zich in alle opzichten zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen.
Een veilige hechting zorgt voor vertrouwen in zichzelf en in anderen, goed om kan gaan met lastige situaties en met stress, en ook liefde- en respectvolle relaties met anderen kan opbouwen.

Hoewel het voor sommige mensen misschien een droomscenario lijkt, kan het leven in een samengesteld gezin voor de kinderen veel uitdagingen geven. Kinderen moeten wennen aan een nieuwe persoon in hun leven én aan de nieuwe gezinssituatie, terwijl ouders zich moeten aanpassen aan de nieuwe dynamiek(en) in het gezin.


Verandering is moeilijk voor kinderen.
Kinderen zijn van nature gewoontedieren en verandering kan moeilijk voor hen zijn. In een samengesteld gezin moeten kinderen wennen aan een nieuwe persoon in hun leven en vaak ook aan nieuwe stiefbroers en -zussen. Andere dynamieken, een andere plek in het gezin, andere gewoontes, gedeelde aandacht. Dit kan voor sommige kinderen heel overweldigend zijn.
Wees als ouders begripvol en sta open voor gesprekken met jullie (stief-)kinderen. Neem de tijd om te praten over de nieuwe gezinssituatie, en laat de kinderen weten dat hun gevoelens er toe doen. Door goed te luisteren naar hun vragen en zorgen kun je als ouder(s) samen met je kinderen werken aan het versterken van jullie band met elkaar.


Een nieuwe partner kan bedreigend zijn voor kinderen.
Kinderen zien de nieuwe partner soms als een bedreiging voor hun relatie met de biologische ouder(s). Ze vragen zich misschien af of hun ouder minder van hen houdt, of minder de tijd voor hen heeft nu ze een nieuwe partner hebben. Bovendien kan – in de ogen van kinderen – de nieuwe partner de plaats innemen van de andere ouder; loyaliteitsconflict ligt op de loer.
Daarom is het belangrijk dat de nieuwe partner de tijd neemt om een band op te bouwen met de kinderen en zich niet opdringt. Het is belangrijk dat hij of zij laat merken steun te geven, en de band tussen ouder en kind te respecteren. Bovendien is het belangrijk dat jullie als ouders de tijd nemen om te praten met hun kinderen en hun zorgen serieus nemen. Stel open en geen gesloten (kun je met een ja of een nee beantwoorden) vragen. Door samen te werken kunnen jullie als ouders en kinderen ervoor zorgen, dat iedereen zich gehoord voelt en dat de familiebanden intact blijven. Als stiefouder voeg je vanuit jouw unieke positie mooi toe. Voeg toe op een veilig terrein en hiermee bedoel ik, ga geen concurrentie aan met de biologische ouders. Houdt de ouder van sporten, ga dan verbinden op het terrein van knutselen of koken bijvoorbeeld.


Het leven in een samengesteld gezin is niet altijd gemakkelijk, maar er zijn manieren om de uitdagingen het hoofd te bieden en er een gelukkig gezinsleven van te maken. Door open te staan voor discussie en begrip te hebben voor de gevoelens van kinderen kunnen ouders hun kinderen helpen om zich veilig en verzorgd te voelen in hun nieuwe gezin. Bovendien is het belangrijk dat de nieuwe partner de tijd neemt om een band op te bouwen met de kinderen en zich niet opdringt. Door samen te werken kunnen samengestelde gezinnen een hechte band opbouwen en de uitdagingen van het leven samen aan gaan.

Mocht je onvoldoende hebben aan deze tips voor jullie samengesteld gezin, dan zijn jullie van harte welkom bij mij – of één van mijn collega’s – om meer specifiek over de uitdagingen van jullie gezin te praten. Om samen te kijken wat voor jullie gezin nodig is. Wees welkom en een hartelijke groet,

Patrizia – Stief & Co – Breda