Stiefouderdag 2022 | De stiefvader in de spotlight | Stief & Co
11257
post-template-default,single,single-post,postid-11257,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Stiefouderdag 2022

Vandaag is het landelijke Stiefouderdag! Het is alweer acht jaar geleden dat de landelijke Stiefouderdag in het leven is geroepen. Een dag van terechte erkenning voor de rol van de stief (bonus- of plusouder what’s in a name).

Vaak wordt er geschreven over stiefmoeders, die het zó moeilijk hebben met hun rol in het nieuwe gezin. Van de week had ik een stiefvader op de stoel zitten in plaats van een stiefmoeder. Het is goed om te zien dat ook stiefvaders steeds vaker hulp inroepen bij het vinden van hun plek in het samengesteld gezin.

Want juist ook mannen kunnen het oh zó lastig hebben in het samengestelde gezin. Voelen geen erkenning of hun eigen plek in het gezin. Als man – zonder kinderen – intrekken bij een vrouw met drie kinderen is niet makkelijk. Wat is zijn rol, wat mag hij verwachten van de kinderen, hoe zit het qua opvoeding? Nog los van het inrichten van het huis op zo’n manier, dat ook zijn spullen een plek krijgen (en dus voor hem ook gaat voelen als zijn (t)huis).

Als je huis en haard heb opgegeven voor de – nieuwe – liefde van je leven, verwacht je ook een harmonische en gelukkige toekomst samen. 

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

 

Is er nog wel een samen, hij voelt zich juist een buitenbeentje. Moeder leeft samen met haar kinderen en hij staat erbij en kijkt er naar. Geeft veel qua investering in tijd en samenzijn, maar krijgt er niets voor terug. Alsof dit niet al pittig is, komt daar ook nog eens al het commentaar van de biologische vader (en zijn nieuwe vriendin) bovenop. Grrrrr…
En nu, valt er nog over te praten, is erg nog een toekomst samen? Kennen ze elkaars behoeftes en gewoontes? Moet hij zich volledig aanpassen, voor zijn gevoel wegcijferen of is er ook ruimte voor verandering in het nieuwe gezin?

Hij heeft het zwaar, voelt zich door de kinderen niet gewenst. Is het zo omdat hij zelf geen kinderen heeft dat hij het gedrag van zijn partner naar de kinderen toe niet begrijpt? Hij krijgt vaak terug dat hij de bloedband niet kent dus niet begrijpt! Moet je het daar dan maar mee doen of is er meer wat de dynamiek bepaalt. Wie zal het zeggen, het leek in ieder geval allemaal zó mooi toen ze elkaar ontmoetten.

Helaas is er van hun gezamenlijke droom – op dit moment – weinig meer over. Dit is niet hoe deze bonusvader het wil en de stap heeft gezet om met elkaar weer terug te gaan naar het punt waarop het minder ging worden.
Van daaruit opbouwen naar een mooie evenwichtige toekomst samen. 

We hebben een nieuwe afspraak staan met hem maar ook met zijn lief. Alleen al het inzichtelijk maken van dynamieken, hoe het reilt en zeilt in een samengesteld gezin zal ook dit stel gaan helpen om weer happy te zijn.

Ik wens alle stiefouders, bonusouders, plusouders vandaag alle extra aandacht en verwennerij toe die zij verdienen!

Met een warme groet,
Margot namens het team van Stief & Co