Hoe ga je om met je stiefkind? | Margot geeft raad | Stief & Co
13105
post-template-default,single,single-post,postid-13105,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Inleven in kinderen

Ik ben verbaasd over het feit dat wij als volwassenen verwachten dat onze kinderen zich na een scheiding of het gaan samenwonen met een nieuwe partner, snel aanpassen aan de nieuwe situatie. Dat onze kinderen er iets van vinden en misschien wel moeite mee hebben begrijpen we wel. Maar dat er ook serieuze gedragsproblemen door kunnen ontstaan, vinden we wel heel erg lastig.

(tekst gaat verder onder de foto)

Tijdens gesprekken in mijn praktijk hoor ik regelmatig dat de nieuwe partners iets van elkaars kinderen vinden. Wat ik dan hoor zijn niet de meest begripvolle uitspraken.
Soms lopen de rillingen over mijn rug door hetgeen ik hoor, en schieten de volgende vragen door me heen:

• waarom mag een kind het niet lastig vinden om met een bijna wild vreemd persoon samen te wonen?
• hoe kan het dat we verbaasd zijn als de kinderen moeite hebben met de nieuwe situatie? 
• mogen ze het lastig vinden om hun moeder/vader te delen met een nieuwe partner en zijn of haar kinderen?
• heb je nog weleens Q-time met je kind?
• onderneem je tijdens de vakantie iets alleen met jouw kind/kinderen?
• snap je dat je kind er moeite mee heeft als hij of zij niet meer de jongste is in het nieuwe gezin?
• begrijpen we dat ze moeite hebben met de taken in huis die ze vroeger niet hadden?

De wereld van een kind verandert na de scheiding van vader en moeder. En hun wereld komt weer op zijn kop te staan als vader of moeder met een nieuwe partner gaat samenwonen. Het is toch niet meer dan logisch, dat onze kinderen hier moeite mee hebben en tijd nodig hebben om hieraan te wennen?

Hun ooit zo veilige wereldje is er niet meer. Is er net rust en stabiliteit gevonden na de scheiding, krijgen ze te maken met de nieuwe partner van moeder of vader.
Ja kinderen zijn flexibel en passen zich makkelijk aan, .. maar dat gaat niet altijd in het tempo van de volwassenen.

Kinderen zitten ook met hun gevoel, missen de andere ouder na de scheiding en hebben zeker behoefte aan veiligheid, rust en stabiliteit. De wereld om hun heen brengt dagelijks al genoeg verandering met zich mee. We vragen best veel van onze kinderen. Is er begrip als ze eens dwars zijn en moeite hebben met een nieuwe situatie, of eens tegenstribbelen bij het afruimen van de tafel? Ben je je bewust van je communicatiestijl naar de kinderen (open of gesloten vragen) en let hier eens op. 

Ga eens wat vaker door de knieën (letterlijk!) en bekijk met een open blik de wereld van je kind. Het zijn jouw keuzes waar ze mee te maken hebben. Zij hebben hier niet om gevraagd. Geef ze tijd om hun weg daarin te vinden. Kinderen hebben behoefte om zichzelf te zijn, juist als het dagelijks leven ineens zo anders is.

Tijdens de gesprekken die ik met kinderen voer, merk ik dat de inzet van Het Mattenspel – familieopstelling gericht op kinderen – veel inzichten en handvatten bieden, waar ouders, plusouders en de kinderen veel baat bij hebben. Soms is de oplossing – achteraf – een hele eenvoudige of biedt het minstens alle kansen tot verbinden met elkaar.

Met een liefdevolle groet,
Margot Nollet – namens Team Stief & Co