Opvoeden in een samengesteld gezin | wie doet wat | Stief & Co
7239
post-template-default,single,single-post,postid-7239,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Opvoeden samengesteld gezin

 

Opvoeden kent in ieder gezin zo haar uitdagingen. In samengestelde gezinnen zijn de uitdagingen door de complexe dynamiek, pittig te noemen maar met de juiste tools in handen meer dan  prima te doen.
Weet als ouder én als stiefouder waar jouw verantwoordelijkheden liggen en neem ze ook. Dit begint in eerste instantie al door het innemen van je positie als ouder én als stiefouder.

(tekst gaat verder onder de foto)

Vaak zien wij dat vaders de neiging hebben om de opvoeding bij de stiefmoeder neer te leggen. Tegelijkertijd zien wij ook dat stiefouders onzeker zijn over hun positie, mede ingegeven door loyaliteit en het verschil in bloed- en stiefband. De meest ogenschijnlijk ‘beste’ manier om ermee om te gaan, is de zwart/wit keuze: “ieder voedt het eigen kind op”. Onbedoeld en onbewust maak je jezelf onzichtbaar als opvoeder en volwassene in huis en wordt een sfeer gecreëerd van het zijn van twee gezinnen onder één dak.
Een ander uiterste van het spectrum is dat de stiefouder een hele zware stempel drukt op de manier van opvoeden, stellen van regels, de manier van handhaven en het uitdelen van straffen. Deze weg is er een van energielekken en het opschalen in (loyaliteits-)conflicten.

Jouw verantwoordelijkheden en beperkingen weten is het belangrijkste vertrekpunt. Hebben jullie al samen goed gekeken naar de waarden die voor jullie en de kinderen gelden? Als deze goed genoeg bekend zijn, kunnen jullie dan goed uitleggen welke normen er bij welke waarden horen? Ons advies is dat de biologische ouder de waarde bepaalt en de kinderen hierin meeneemt. Op normniveau (de uitvoering van de waarde) zijn dat biologische ouder én stiefouder samen!

Omarm samen deze inzichten en ga er mee aan de slag. Wij zijn benieuwd welke inzichten het jullie geeft.

NB: voor kinderen is het overigens minder verwarrend als regels in beide huizen zoveel mogelijk worden geharmoniseerd. Als dit niet mogelijk is realiseer je dan, dat kinderen minstens één dag nodig hebben om te acclimatiseren.