Puberteit in het samengesteld gezin | transformeren | Stief & Co
11137
post-template-default,single,single-post,postid-11137,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Puberteit samengesteld gezin

Hulpvraag: “De puberteit is tussen ons in gaan staan en hoe komen wij hieruit?”

Als Menno en Astrid zich bij mij melden, hebben ze inmiddels op bijna elk denkbaar onderwerp strijd. Over opvoeding, huisregels, elkaars kids aanspreken en weekend invulling. Ze zijn allebei moe en hebben niet veel vertrouwen meer in hun gezin. Ze vormen sinds vier jaar een samengesteld gezin, met haar twee jongen en zijn twee meiden. In het begin leek alles zo gemakkelijk en fijn. Het moest gewoon zo zijn en dolverliefd traden ze zelfs in het huwelijk twee jaar geleden. Dat lijkt nu ver weg en verbeten en verdrietig starten zij een traject bij mij.

(tekst gaat verder onder de foto)

In mijn dagelijkse praktijk als stiefcoach zie ik rijp & groen voorbij komen; verliefden die goed geïnformeerd aan samenwonen willen beginnen, tot echtparen zoals Astrid en Menno.
Bij deze laatste is de verandering duidelijk merkbaar geworden sinds de oudste dochter van Menno aan het puberen is geslagen en nummer twee ook die kant op gaat. Deze grote menselijke transformatie vraagt ook van ouders een andere aanpak en vaak worden eigen thema’s de triggers in contact met elkaar en zeker elkaars kinderen. Leren omgaan met puberteit van de stiefkinderen is een ‘vak apart’.. Het start met luisteren én anders luisteren naar je kind of stiefkind. Het leren omgaan met je eigen triggers is niet alleen confronterend, maar juist ook heel verhelderend. Weten welke reactie waar vandaan komt helpt ook om je eigen ballast kwijt te raken. Ons advies is niet wachten tot escalatie maar juist als de ‘zon schijnt het dak repareren’. Overleggen en grenzen stellen, maar ook de gevolgen van over grenzen heengaan laten voelen/merken, met uiteraard altijd de onvoorwaardelijke steun van ouders en stiefouders. Is de situatie met pubers herkenbaar in jullie gezin?

Weet je diep van binnen dat deze man, deze vrouw degene is met wie je samen wilt zijn, maar sta je de laatste tijd steeds vaker tegenover elkaar in plaats van als team naast elkaar?
Dan heb ik een tip voor je. Niet naar elkaar wijzen, maar eerst beginnen bij jezelf. Voel eerst eens waar jij behoefte aan hebt. Ken je eigen behoefte en spreek deze ook uit naar je partner. Elkaar echt begrijpen én verstaan is een kunst op zich! Daarom starten wij van Stief & Co altijd eerst met het onderwerp communicatie. ‘Verbindend Communiceren’ noemen wij dat. Want als je elkaar beter begrijpt, is de helft al gewonnen. Niet je gelijk willen halen en luisteren om te reageren (wij noemen dit een feitenoorlog), maar luisteren voor het luisteren naar de ander. Zou je graag eens overleggen, of checken hoe jouw woon-, gezins- en leefsituatie te verbeteren valt?
Neem dan graag vrijblijvend contact met ons op.

Menno en Astrid hebben hun strijdbijl inmiddels begraven en zijn ontzettend dankbaar dat zij er weer echt kunnen zijn voor elkaar. Zij hebben geleerd om in de verbindende communicatie te gaan juist als het moeilijk wordt. Juist ook leren zeggen wat je voelt en denkt, zonder dat de vlam in de pan slaat. De rust en liefde is wedergekeerd, en dat gun ik ieder samengesteld gezin!

Liefs,
Liselotte – stiefcoach STIEFconcept Gouda, Reeuwijk en Rotterdam