Verliefdheid | hoe werkt dit bij een samengesteld gezin | Stief & Co
8227
post-template-default,single,single-post,postid-8227,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-smooth-scroll-enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Verliefdheid

 


 

Verliefdheid is een meer dan bijzondere ervaring om mee te maken. De vrijgekomen energie draagt je door de dagen die je bijna dansend en zingend doorbrengt. Verliefd zijn op iemand die zó perfect is en zó geweldig fantastisch. Je droom is werkelijkheid geworden en niets en niemand neemt dit van je af. 
Mooi voornemen maar hoe combineer je deze verlangens en gevoelens in het leven van alle dag als moeder of als vader van.

Wil je dat de kids zien dat je helemaal waus bent van je nieuwe liefde, of verberg je juist je gevoelens over deze nieuwe fase na scheiding. Wat is wijsheid en is er één advies te geven?
Niet alleen is de timing van belang van het introduceren van een – wellicht – toekomstig stiefouder, maar wanneer mag je rekenen op de transitie naar langdurige liefde? 



In een serie blog proberen wij het antwoord te vinden op al deze vragen. Antwoorden die veel te maken hebben met:

  • hoe de scheiding is verlopen
  • wat zijn de afspraken in het ouderschapsplan
  • leeftijd kinderen
  • de bekende ‘rugzak’ van alle betrokkenen
  • is de nieuwe liefde een zeer goede bekende 
  • eerdere ervaringen met nieuwe liefdes
  • wat doen die hormonen met je die door je lijf gieren (lees: raak jij dan van het padje ..)
  • etc..

 

De liefdestheorie van Sternberg geeft aan dat liefde drie basispilaren heeft:

  • intimiteit
  • passie
  • toewijding

Als deze drie basispilaren samenkomen dan kun je spreken van een stevig fundament. Zowel passie als toewijding staan bij de vorming van een samengesteld gezin onder druk. De passie verdwijnt vaak als de waan van de dag (lees: stiefkinderen die je niet accepteren, invloed ex-partner, opvoedingskwesties etc..) haar plek weer heeft ingenomen.
Los daarvan is het een gegeven dat de fase van verliefdheid ergens tussen de 6-24 maanden duurt. Dit is uiteraard zeer afhankelijk van je leeftijd c.q. levensfase en naar mate wij ouder worden, duurt de periode van verliefdheid korter. Wellicht komt dit omdat je meer levenservaring hebt opgedaan en hierdoor realistischer bent? Wie zal het zeggen en belangrijk is te – durven – genieten als verliefdheid je overkomt!!
NB: je kunt verliefdheid overigens zelf goed onderhouden door elkaar bijvoorbeeld niet 24/7 te willen zien; juist verlangen maakt de verliefdheid vuriger. 

Maar goed op enig moment is de verliefdheid over; de droom die verliefdheid heet spat uiteen en  je gaat de ander meer zien hoe hij of zij werkelijk is. De realiteit van alle dag is weer terug, ons brein stopt met het afgeven van o.a. serotonine en dopamine. Het einde van de verslaving mag je dit gerust noemen.
Accepteer je alle plussen en minnen en besluit je toch bij elkaar te blijven? Wat dan volgt is het bouwen aan vertrouwen op toewijding. Idealiter zou dit hét moment zijn om de nieuwe liefde te introduceren bij de kinderen. Maar ja …. wil en kun je zolang wachten? Hierover meer in een nieuw blog ‘Introduceren nieuwe partner’ -> stay tuned.